Μελέτη βιοδραστικών συστατικών σε κρόκους αβγών από όρνιθες μετά από λήψη εμπλουτισμένων σιτηρεσίων

Περίληψη

Σήμερα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων και/ή εμπλουτισμένων τροφίμων έχοντας τη δυνατότητα τροποποίησηςτης σύστασης, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της θρεπτικής αξίας τους, ενώ παράλληλα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Επιπλέον, ο ανεπαρκής χειρισμός και εκμετάλλευση βιομηχανικών υποπροϊόντων πλούσιων σε λειτουργικά συστατικά, που όμως αποτελούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ρύπο, εγείρει ανησυχία. Η διατριβή αυτή σχεδιάστηκε ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα εμπλουτισμού τροφίμων ζωικής προέλευσης από φυτικά υποπροϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέσω της ενσωμάτωσής τους σε ζωοτροφές ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης χρηματοδοτούμενης από την ερευνητική επιχορήγηση «Αξιοποίηση φυσικών αντιοξειδωτικών στην εκτροφή των αγροτικών ζώων γιαπαράγωγη προϊόντων ποιότητας" στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ». Συγκεκριμένα, ο κρόκος του αβγού, επιλέχθηκε ως το κεντρικό σημείο της έρευνας, καθώς απευθύνεται σε πολλές ομάδες καταν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Nowadays there is a major interest in the design and production of innovative and/or fortified foods with feasibly manipulated composition, sensory characteristics, and nutritional value while matching the consumers’ needs. Moreover, the insufficient handling and exploitation of industrial food byproducts rich in functional ingredients, yet consisting a heavy environmental pollutant, still raises major concerns. This thesis was designed to investigate the enrichment potential of antioxidant-rich fruit byproduct, to animal-derived food, via its inclusion in livestock feed as part of a wider study financially supported by the research grant “The Effectsof Antioxidant Dietary Supplementation on Animal Product Quality”, in the frame of THALES programme. Particularly the egg yolk was chosen as the investigation matrix as it addresses many population groups, and has proven nutritional value. Citrus fruit byproducts were selected since they are abundant in the Greek agro-industry and are rich ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48990
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48990
ND
48990
Εναλλακτικός τίτλος
Study of bioactive constituents of hen egg yolks after receiving enriched feeds
Συγγραφέας
Λαντζουράκη, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Ζαχαρίας)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Ι. Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Σινάνογλου Βασιλεία
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Οικονόμου Αναστάσιος
Γιαννακούρου Μαρία
Γκολιομύτης Μιχάλης
Προεστός Χαράλαμπος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Χημεία τροφίμων; Κρόκος αβγού; Φυσικά φλαβονοειδή; Υποπροϊόντα εσπεριδοειδών; Λιποφιλικές ενώσεις; Αντιοξειδωτική δράση; Αεροχρωματογραφία; Υγροχρωματογραφία; Φασματομετρία μάζας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
250 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.