Συνδυαστική επίδραση της επεξεργασίας με αέριο όζον και άλλων μεθόδων συντήρησης στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και στην επέκταση του χρόνου ζωής φρούτων και λαχανικών

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η συνδυαστική επίδραση του αερίου όζοντος και άλλων μεθόδων συντήρησης στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά (απώλεια βάρους, ινώδες, χρωματικές παράμετροι L*, a* και b*, pH, τιτλοδοτούμενη οξύτητα, ολικά στερεά και πτητικά συστατικά) και στον χρόνο ζωής του σταφυλιού (της ποικιλίας Sultanina), της φράουλα (της ποικιλίας Camarosa), του βερίκοκου (της ποικιλίας Bebeko) και φρεσκοκομμένου μαρουλιού τύπου σαλάτα. Στην φράουλα μελετήθηκε επίσης η επίδραση της ακτινοβόλησης και της ήπιας θερμικής επεξεργασίας και στο μαρούλι μελετήθηκε η επίδραση της συσκευασίας σε παθητική τροποποιημένη ατμόσφαιρα σε διστρωματικό υλικό PET//LLDPE και του κιτρικού οξέος. Επίσης, εκτιμήθηκαν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (Εμφάνιση, γεύση και οσμή) και μικροβιολογικοί δείκτες όπως Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα, Ζύμες - Μύκητες, Εντεροβακτήρια, Γαλακτικά βακτήρια και μυκητιακή αποσύνθεση.Στα σταφύλια ο οζονισμός στα 0,5 ppm βελτίωσε την εμφάνιση και την γεύση τους και αύξησε τον χρόνο ζω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study the combined effect of gaseous ozone treatment and other preservation food methods on physicochemical characteristics and shelf life of fruit and vegetables was investigated. The studied fruits and vegetables were: grape (cv. Sultanina), strawberry (cv. Camarosa), apricot (cv. Bebeko) and fresh-cut lettuce salad. Additionally, gamma irradiation and mild heat treatment were applied on strawberry and passive modified atmosphere packaging on bilayer film PET//LLDPE and citric acid were applied on fresh-cut lettuce salad. Weight loss, firmness, color parameters (L*, a* and b*), total soluble solids, titreatable acidity, pH, volatile compounds, sensory characteristics (appearance, taste and odor) and microbiological indexes (Total mesophilic counts, Yeast and molds counts, Enterobacteriaceae counts, Lactobacillaceae counts and fungal decay) were monitored during cold storage of the commodities above.Ozone treatment at 0,5 ppm improved appearance, taste and odour and inc ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44121
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44121
ND
44121
Εναλλακτικός τίτλος
Combined effect of gaseous ozone treatment and preservation methods on physicochemical characteristics and shelf life extension of fruits and vegetables
Συγγραφέας
Πάνου, Ανδρέας (Πατρώνυμο: Αλέξανδρος)
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δεμερτζής Παναγιώτης
Ακρίδα-Δεμερτζή Κωνσταντούλα
Μπαδέκα Αναστασία
Κωνσταντίνου Ιωάννης
Χελά Δήμητρα
Σακκάς Βασίλειος
Βλεσσίδης Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Όζον
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
221 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)