Μελέτη της επίδρασης της β-γλυκάνης στην εντερική μικροχλωρίδα εθελοντών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου

Περίληψη

Η δημιουργία του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά με την εμφάνιση προκαρκινικών όγκων (πολύποδες), είναι μακρόχρονη και περιλαμβάνει αρκετά ενδιάμεσα στάδια. Οι β-γλυκάνες είναι πολυσακχαρίτες που ασκούν ανοσορυθμιστική και αντικαρκινική δράση. Σκοπός της μελέτης ήτανη διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης της β-γλυκάνηςαπό κριθάρι στον εντερικό μικροβιόκοσμο ασθενών που έχουν υποβληθεί σε πολυποδεκτομή και στη γενοτοξικότητα και κυτταροτοξικότητα της υδατικής φάσης των κοπράνων (ΥΦΚ) τους. 69 εθελοντές πήραν μέρος καικατανάλωσαν ψωμί (125g/ημερησίως) με ή χωρίς β-γλυκάνη (3g) για τρεις μήνες. Συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων κατά την έναρξη, την 30η ημέρα, την 90η ημέρα και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της παρέμβασης. Καταμετρήθηκαν εντερικοί μικροοργανισμοί,δύο βακτηριακά ένζυμα, το pH, η υγρασία των κοπράνων και τα πτητικά λιπαρά οξέα. Η γενοτοξικότητα της ΥΦΚ εκτιμήθηκε σε επιθηλιακά εντερικά κύτταρα (Caco-2), με τη μέθοδο COMET. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στους μικροβια ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The development of colorectal cancer (CRC) is a multi-stage process that starts with precancerous polyps and involves an interaction between dietary factors, colonic epithelium, and intestinal microbiota. Cereal β-glucans are polysaccharides occurring in the bran of cereal grains that exert antitumor activity. The aim of this study was to investigate the effect of barley-derived β-glucan on the gut microbiota and on the faecal water (FW) genotoxicity of polypectomised patients. Subjects consumed daily 125g of bread supplemented with β-glucan (3g/d), or without (control), for three months. Stool samples were collected at the beginning of the study (t=0), on the 30th day, on the 90th day and two weeks after the intervention for the enumeration of the bacterial microbiota. Faecal bacterial enzyme activity, pH, moisture, and the volatile fatty acids were also measured. Subjects’ FW was collected and its genotoxicity was estimated on Caco-2 cells in vitro. Overall no significant changes wer ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/38962
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38962
ND
38962
Εναλλακτικός τίτλος
Impact of beta-glucan on the intestinal microbiota of a high risk colon cancer population (polypectomised patients)
Συγγραφέας
Τούρουνεν, Κάτια Τέλλερβο του Μαούνο ΒίλχοΤάπανι
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Κυριακού Αδαμαντίνη
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Πλέτσα Βασιλική
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Μουντζούρης Κωνσταντίνος
Γεωργιάδης Παναγιώτης
Νομικός Τζώρτζης
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
β-γλυκάνη; Καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC); Εντερικός μικροβιόκοσμος; Υδατική φάση των κοπράνων (WF)
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
133 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)