Προϊόντα προστιθέμενης αξίας με βάση την μονοκυτταρική πρωτεΐνη από βιοτεχνολογική αξιοποίηση μικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων

Περίληψη

Στόχος της διατριβής ήταν η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας βιοτεχνολογικής αξιοποίησης μικτών στερεών και υγρών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων (ζύθου, γάλακτος, ζάχαρης), μαζικής εστίασης ή χωματερών για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα τα απόβλητα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι φλοιοί και τα ριζίδια βύνης (BSG και MSR αντίστοιχα), το τυρόγαλα, η μελάσσα και οι πούλπες πορτοκαλιού και πατάτας. Έτσι, μελετήθηκε η χρήση μικτών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας με βάση την SCP, χρησιμοποιώντας τέσσερεις μικροοργανισμούς, το αλκοολανθεκτικό και κρυοανθεκτικό στέλεχος Saccharomyces cerevisiae AXAZ-1, το θερμόφιλο στέλεχος Kluyveromyces marxianus, τη φυσική μικτή καλλιέργεια κεφίρ και το εδώδιμο μανιτάρι Pleurotus ostreatus. Αναλυτικότερα, αρχικά αναλύθηκε η σύσταση των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων ως προς την υγρασία τους, τα ξηρά συστατικά, την πρωτεΐνη και τα σάκχαρα που αυτά περιέχουν, το λίπος, το C.O.D ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the thesis was the development of a methodology for biotechnological utilization of mixed solid and liquid wastes of food industries (brewing, dairy and sugar industries), restaurants and landfills for the production of added-value products. Specifically, the wastes that were evaluated were brewer’s spent grains (BSG), malt spent rootlets (MSR), cheese whey, molasses, orange and potato pulps. The utilization of mixed food industry wastes for added-value products based on SCP, was studied using four microorganisms: the alcohol resistant and cryotolerant strain S. cerevisiae AXAZ-1, the thermotolerant strain K. marxianus IMB3, the natural mixed culture kefir and the edible mushroom P. ostreatus). Firstly, the composition of the raw materials was analyzed and specifically, moisture and dry matter, protein, fermentable sugar, fat and nutrient minerals content, C.O.D, phenolic compounds and antioxidant capacity. Moreover, the wastes were analyzed for their headspace aroma volatil ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
DOI
10.12681/eadd/38620
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38620
ND
38620
Εναλλακτικός τίτλος
Value added products based in single cell protein by biotechnological exploitation of mixed food industry wastes
Συγγραφέας
Αγγελόπουλος, Θεόδωρος (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Pandey Ashok
Κορδούλης Χρήστος
Καναλλάκη Μαρία
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ
Δεμερτζής Παναγιώτης
Μπεκατώρου Αργυρώ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Μονοκυτταρική πρωτεϊνη; Απόβλητα βιομηχανίας τροφίμων; Ζύμωση υγρής κατάστασης; Ζύμωση στερεάς κατάστασης; Εκχύλισμα μικροβιολογίας; Ενισχυτικά γεύσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiii, 218 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.