Επίδραση συνθηκών στο ρυθμό πρόσληψης λακτόζης από το kefir στη ζύμωση τυρογάλακτος με χρήση 14C-επισημασμένης λακτόζης

Περίληψη

Η διατριβή αυτή μελετά τη σχέση μεταξύ της ζυμωτικής ικανότητας του κεφίρ και του ρυθμού πρόσληψης της λακτόζης από αυτό. Αυτή η σχέση εξετάστηκε σε ένα σύστημα ζυμώσεων συνθετικών μέσων λακτόζης με κεφίρ όπου δηλαδή συμμετέχουν ταυτόχρονα και ζύμες και βακτήρια. Ο ρυθμός πρόσληψης της λακτόζης από το κεφίρ παρακολουθήθηκε με την χρήση 14C-λακτόζης και εξετάστηκε η επίδραση της συγκέντρωσης λακτόζης, της θερμοκρασίας, του pH και της συγκέντρωσης βιομάζας σε αυτόν. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του ρυθμού πρόσληψης της λακτόζης από το κεφίρ στις χαμηλότερες συγκεντρώσεις κυττάρων οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στο ρυθμό της ζύμωσης, που παρατηρείται από ακινητοποιημένα κύτταρα, μπορεί να οφείλεται επίσης και στις χαμηλότερες συγκεντρώσεις των κυττάρων στην επιφάνεια του υποστρώματος ή του προωθητή. Επιπλέον, φαίνεται ότι η επίδραση του pH στις βιοχημικές αντιδράσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από ενδοκυτταρικά ένζυμα, οφείλονται και στην επηρεασμό του ρυθμού πρόσληψης της λα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Τhe present work shows the relation between kefir fermentation ability and carbohydrate uptake rate. This was examined in a model system containing kefir co-culture and lactose in order to study fermentation induced by yeasts and bacteria at the same time. Lactose uptake rate was recorded by using 14C-labelled lactose. The effect of lactose and temperature, pH and biomass concentration on lactose fermentation was examined. Results have shown increase of lactose uptake rate at lower cell concentrations. Likewise, give the light that the increase of the fermentation rate by immobilized cells can be attributed also, in addition to other factors, to lower cell concentration on the surface of the support or of the promoter. Besides, it is shown that the effect of pH value on the biochemical reactions, carried out by intracellular enzymes can be attributed, except to the effect of pH on enzyme ability, in addition to the effect of pH on carbohydrate uptake rate. These results were used in o ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
DOI
10.12681/eadd/37524
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37524
ND
37524
Εναλλακτικός τίτλος
Conditions effect on lactose uptake rate by kefir during whey fermentation using 14C-labelled lactose
Συγγραφέας
Γκολφινόπουλος, Αριστείδης (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Συμεόπουλος Βασίλειος
Παπαευθυμίου Ελένη
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΙατρική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Κεφίρ; Ρυθμός πρόσληψης λακτόζης; Επισημασμένη λακτόζη; Ζύμωση τυρογάλακτος; Ακινητοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
197 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.