Αξιολόγηση των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών ελαιολάδου και σπορελαίων κατά τη διατροφική παρέμβαση σε μοντέλα-πειραματόζωα

Περίληψη

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της συμβολής των μακρο- και μικρο-συστατικών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (EVOO), όταν αυτό χορηγείται ως τρόφιμο, στη ρύθμιση της οξειδωτικής κατάστασης και φλεγμονής in situ σε δυσλιπιδαιμικό μοντέλο επίμυων Wistar. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκαν 3 εμπορικά διαθέσιμα έλαια με διακριτό προφίλ λιπιδίων και μικρο-συστατικών (EVOO, ηλιέλαιο, ηλιέλαιο πλούσιο σε ελαϊκό οξύ). Τα έλαια τροποποιήθηκαν ως προς τα ήσσονα συστατικά τους (προσθήκη/απομάκρυνση κλάσματος πλούσιου σε πολικές φαινόλες) και παρασκευάστηκαν αντίστοιχα προϊόντα ελαίων. Η διατροφική παρέμβαση διεξήχθη σε αρσενικούς επίμυες Wistar οι οποίοι χωρίστηκαν σε 8 ομάδες. Η 1η ομάδα έλαβε τυπική εργαστηριακή δίαιτα, η 2η ομάδα έλαβε υπερχοληστερολαιμική δίαιτα ενώ οι υπόλοιπες 6 ομάδες έλαβαν υπερχοληστερολαιμική δίαιτα εμπλουτισμένη με ένα από τα έλαια ή προϊόντα ελαίων. Μετά από 9 εβδομάδες έγινε θυσία των ζώων και λήφθηκαν ήπαρ, καρδιά, αορτή και αίμα. Στον ορό του αίματος έγινε βιο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present study was to evaluate extra virgin olive oil (EVOO) macro- and micro-constituent effect on oxidative and inflammatory status in situ in a dyslipidemic Wistar rat model. For this reason, 3 commercially available oils namely EVOO, sunflower oil and high-oleic sunflower oil with discernible lipid profile and minor components were selected. Oils were modified to their minor-component content (polar phenol fraction enrichment or removal) resulting in oil-products. Dietary intervention was conducted on male Wistar rats divided in 8 groups; 1st group consumed typical laboratory diet, 2nd group consumed a high-cholesterol diet while all the other groups consumed the high-cholesterol diet along with one of the oil or oil-products. After 9 weeks animals were sacrificed and liver, heart, aorta, and blood samples were collected. In serum a biochemical analysis was assessed. In tissues oxidation (MDA, GSH) and inflammation (TNF-α, IL-6, ICAM-1, VCAM-1, E-selectin) markers wer ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/36489
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36489
ND
36489
Εναλλακτικός τίτλος
Macro- and micronutrient evaluation of extra virgin olive oil and seed oils after dietary intervention in animal models
Συγγραφέας
Κατσαρού, Αγγελική του Ιωάννης
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Χίου Αντωνία
Ανδρικόπουλος Νικόλαος
Πίτσαβος Χρήστος
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Καραθάνος Βάϊος
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Καλιώρα Ανδριάνα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Φαινολικές ενώσεις; Οξειδωτικό στρες; Φλεγμονή; Πειραματικό ζωϊκό μοντέλο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
211 σ., εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)