Χρήση της ρητίνης (Pistacia terebinthus) ως φορέα ακινητοποίησης κυττάρων ζύμης για την παραγωγή οίνων

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η χρήση της ρητίνης του δέντρου Pistacia terebinthus ως υπόστρωμα ακινητοποίησης κυττάρων Saccharomyces cerevisiae ΑΧΑΖ-1 για τη ζύμωση συνθετικών θρεπτικών μέσων γλυκόζης και σουκρόζης (12 %) καθώς και τη ζύμωση γλεύκους με αρχική πυκνότητα σακχάρων 12,5 και 16 oBe στις θερμοκρασίες 28, 21, 14 και 7 οC. Για λόγους σύγκρισης, πραγματοποιήθηκαν και ζυμώσεις σύμφωνα με τις παραδοσιακές διεργασίες, χρησιμοποιώντας ελεύθερα κύτταρα του ίδιου στελέχους ζυμομύκητα.Η σύσταση του φορέα ακινητοποίησης και η πιθανές αλληλεπιδράσεις του με τα ακινητοποιημένα κύτταρα και τα προϊόντα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Γι’ αυτό το λόγο, τα ολικά πτητικά συστατικά της ρητίνης αναλύθηκαν με χρήση Αέριου Χρωματογράφου συνδεδεμένου με Φασματογράφο Μάζας (GC-MS) μετά από εκχύλιση σε μεθανολικά διαλύματα (0, 5, 10, 15 και 20 % v/v). Τα συστατικά που προσδιορίστηκαν ήταν κατά κύριο λόγο τερπενοειδείς ενώσεις. Η ακινητοποίηση των κυττάρων στη ρητίνη επιβεβ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pistacia terebinthus resin was studied as a support for immobilization of Saccharomyces cerevisiae ΑΧΑΖ-1 cells. The immobilized biocatalyst was then allowed to ferment glucose or fructose synthetic medium (12% g/L) as well as must with initial sugar density of 12.5 or 16 oBe at temperatures of 28, 21, 14 and 7 οC, respectively. Fermentations using free cells of the same microorganism were carried out for comparative reasons. The resins chemical constituents and their possibility to react with the final product or affect the viability of immobilized cells is an important factor that should be examined. This is the reason why the volatile constituents of the resin were analyzed with the technique of Solid Phase Micro Extraction using Gas Chromatography coupled with Mass Spectrometer (SPME GC-MS). The samples were prepared with the extraction of the volatile constituents of the resin in methanolic solutions (0, 5, 10, 15 and 20 % v/v). The volatiles that were identified were mainly terpe ...
περισσότερα
Η διατριβή αυτή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη ηλεκτρονικά
DOI
10.12681/eadd/31365
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/31365
ND
31365
Εναλλακτικός τίτλος
Use of Pistacia terebinthus resin as support for immobilization of yeast cells for wine production
Συγγραφέας
Καλλής, Μιχάλης (Πατρώνυμο: Μάριος)
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Ρηγανάκος Κυριάκος
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ρητίνη; Ακινητοποίηση; Οίνος; Ζύμωση; Τερπενοειδείς ενώσεις; Ολικά φαινολικά συστατικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xvii, 246 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.