Ανάπτυξη και εφαρμογή μοριακών μεθόδων στη γενετική ταυτοποίηση ειδών και τροφίμων ζωικής παραγωγής

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν μέθοδοι για την ταυτοποίηση ζωικών ειδών και των προϊόντων τους. Αποτελεί την πιο εκτεταμένη γενετική ανάλυση της αυθεντικότητας των τροφίμων στην Ελληνική αγορά, επιλέγοντας δύο από τις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων, τα προϊόντα κρέατος και τα ιχθυηρά και ακολουθώντας και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ μετά το διατροφικό σκάνδαλο του 2013. Έτσι, για την ταυτοποίηση ειδών κρέατος χρησιμοποιήθηκαν ειδο-ειδικές προσεγγίσεις απλής και real-time PCR, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε 100 εμπορικά προϊόντα. Το ποσοστό νοθείας που υπολογίστηκε ήταν 11%. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύτηκαν αδήλωτα είδη σε μικρές ποσότητες (<1%) και δεν συμπεριλήφθηκαν στις περιπτώσεις νοθείας (Σύσταση ΕΕ 2014/180). Η ανίχνευση αυτών των μη δηλωμένων ειδών οφείλεται πιθανόν στον μη επαρκή καθαρισμό του εξοπλισμού κατά την παραγωγή των προϊόντων. DNA αλόγου δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα προϊόν, ούτε σε πολύ μικρές ποσότητες, υποδεικνύοντας συμμόρφ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present PhD dissertation, methods for the identification of animal species and their products, were developed and validated. It is by far the most extensive genetic study of food authenticity in the Greek market, selecting two of the main food categories, meat products and fish, following EU guidelines after the food scandal of 2013. Thus, species-specific approaches using conventional and real-time PCR were used for the identification of meat species and applied to 100 commercial products. The estimated fraud rate was 11%. In many cases undeclared species were detected in small quantities (<1%) and were not included in fraud cases (Regulation EU 2014/180). The detection of these undeclared species is possibly due to insufficient equipment cleaning during the production. Horse DNA was not detected in any product, not even in very small quantities, which indicates market compliance after the 2013 food scandal. For the first time in the Greek market, an assessment of the quantitat ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2024)
DOI
10.12681/eadd/49226
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49226
ND
49226
Εναλλακτικός τίτλος
Development and application of molecular methods in the genetic identification of species and animal food products
Συγγραφέας
Μηνούδη, Στυλιανή του Ευάγγελος
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίκληρας Αθανάσιος
Δροσοπούλου Ελένη
Σκούρας Ζαχαρίας
Τουράκη Μαρία
Λεονάρδος Ιωάννης
Ιμσιρίδου Αναστασία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιολογία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Ταυτοποίηση είδους; Γενετική ταυτοποίηση; Αυθεντικότητα τροφίμων; Ιχνηλασιμότητα; Νοθεία; Eισβολικά είδη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
287 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.