Περίληψη
Η υποξεία δυσπεπτική οξέωση (SARA) αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές μεταβολικές νόσους των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Ορίζεται ως πτώση του pH της μεγάλης κοιλίας (ΜΚ) κάτω από 5,5 (έως 5) και ο κύριος τρόπος διάγνωσής της στην κλινική πράξη μέχρι σήμερα είναι η παρακέντηση της MK. Επηρεάζει την ομαλή παραγωγή λιπαρών οξέων (ΛΟ) στη ΜΚ και, μεταξύ άλλων, προκαλεί μείωση της λιποπεριεκτικότητας και της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος. Η μεγάλη πλειονότητα των ως σήμερα μελετών έχει πραγματοποιηθεί σε πειραματικές εγκαταστάσεις και όχι σε εκτροφές. Κύριος σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η διερεύνηση της σχέσης της SARA και του pH του περιεχομένου της ΜΚ με τη συγκέντρωση των ΛΟ της ΜΚ, καθώς και την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος, σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου, υπό συνθήκες εκτροφής. Δευτερεύων σκοπός ήταν η διερεύνηση της σχέση τους με παραμέτρους του αίματος και τη συγκέντρωση του ινωδογόνου. Χρησιμοποιήθηκαν 83 αγελάδες φυλής Holstein μιας εμπορικής εκτρ ...
Η υποξεία δυσπεπτική οξέωση (SARA) αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές μεταβολικές νόσους των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Ορίζεται ως πτώση του pH της μεγάλης κοιλίας (ΜΚ) κάτω από 5,5 (έως 5) και ο κύριος τρόπος διάγνωσής της στην κλινική πράξη μέχρι σήμερα είναι η παρακέντηση της MK. Επηρεάζει την ομαλή παραγωγή λιπαρών οξέων (ΛΟ) στη ΜΚ και, μεταξύ άλλων, προκαλεί μείωση της λιποπεριεκτικότητας και της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος. Η μεγάλη πλειονότητα των ως σήμερα μελετών έχει πραγματοποιηθεί σε πειραματικές εγκαταστάσεις και όχι σε εκτροφές. Κύριος σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η διερεύνηση της σχέσης της SARA και του pH του περιεχομένου της ΜΚ με τη συγκέντρωση των ΛΟ της ΜΚ, καθώς και την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος, σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου, υπό συνθήκες εκτροφής. Δευτερεύων σκοπός ήταν η διερεύνηση της σχέση τους με παραμέτρους του αίματος και τη συγκέντρωση του ινωδογόνου. Χρησιμοποιήθηκαν 83 αγελάδες φυλής Holstein μιας εμπορικής εκτροφής, από τις οποίες, τις ημέρες 30, 90 και 150 της γαλακτικής περιόδου, λήφθησαν δείγματα περιεχομένου της ΜΚ με παρακέντηση για τον προσδιορισμό του pH και της συγκέντρωσης των ΛΟ (με αέρια χρωματογραφία), καθώς και δείγματα αίματος για γενική εξέταση και προσδιορισμό του ινωδογόνου. Επιπλέον, έγινε εκτίμηση του δείκτη θρεπτικής κατάστασης. Η εκτροφή διέθετε αυτόματη ατομική γαλακτομέτρηση και τις ημέρες των παρακεντήσεων γινόταν δειγματοληψία γάλακτος για προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης (περιεκτικότητα σε λίπη, πρωτεΐνες, λακτόζη και ολικά στερεά). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με μια σειρά γραμμικών μοντέλων μικτών επιδράσεων. Συνολικά διαγνώστηκαν 131 περιστατικά SARA (σε 40 αγελάδες την 30ή , σε 42 την 90ή και σε 49 την 150ή ημέρα της γαλακτικής περιόδου). Οι επιπλοκές της παρακέντησης της ΜΚ ήταν ελάχιστες. Η SARA σχετίστηκε με μείωση της 109 λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος κατά 0,22% (P<0,05) και με αύξηση της συγκέντρωσης των ΛΟ 2:0, 3:0, 4:0, 5:0, 16:0, c9-18:1 και 18:2 (P<0,05). Η αύξηση του pH της ΜΚ κατά 1 μονάδα σχετίστηκε με αύξηση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος κατά 0,28% (P<0,05) και με μείωση της συγκέντρωσης των ΛΟ 2:0, 3:0, 4:0, iso5:0, 5:0, 6:0, 18:2 (P<0,05). Η ημερήσια γαλακτοπαραγωγή δεν σχετίστηκε με την SARA ή το pH της ΜΚ. Η SARA δεν φάνηκε να επηρεάζει τις διάφορες παραμέτρους της γενικής εξέτασης αίματος ούτε τη συγκέντρωση του ινωδογόνου. Η επίδραση του pH της ΜΚ ως συνεχόμενη μεταβλητή έδειξε ότι η αύξησή του κατά μία μονάδα συνοδεύεται από αύξηση της μέσης περιεκτικότητας αιμοσφαιρίνης κατά 0,31 μονάδες. Η SARA και η μείωση του pH της ΜΚ σχετίστηκαν με μείωση της λιποπεριεκτικότητας του γάλακτος αγελάδων Holstein, στα διαφορετικά στάδια της γαλακτοπαραγωγής. Επιπλέον, σχετίστηκαν με αύξηση της συγκέντρωσης συγκεκριμένων πτητικών και ακόρεστων ΛΟ μακράς αλύσου. H SARA δεν προκάλεσε σημαντικές μεταβολές σε παραμέτρους κατά τη γενική εξέταση του αίματος ή αύξηση της συγκέντρωσης του ινωδογόνου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε πως η SARA είναι συχνή σε όλα τα στάδια της γαλακτικής περιόδου. Ακόμη, τα αποτελέσματα κατέδειξαν τη σημαντική επίδραση της SARA και της τιμής του pH της ΜΚ στη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος και στη συγκέντρωση συγκεκριμένων ΛΟ της ΜΚ, σε διαφορετικά στάδια της γαλακτικής περιόδου.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Subacute ruminal acidosis (SARA) is one of the most important metabolic diseases of dairy cows. SARA occurs when rumen pH is below the threshold of 5.5 (until 5.0) and has been associated with reduced milk yield and fat content. The majority of the up to date research regarding SARA derives from controlled experimental conditions and not from field studies. The main goal of the present study was to assess possible associations between SARA and ruminal pH with rumen fatty acids (FA) concentrations, milk yield and milk composition, in different stages of lactation. A complementary goal was to investigate their association with complete blood count and blood fibrinogen concentration. A total of 83 Holstein cows from a commercial farm were used. Rumen fluid samples were collected via rumenocentesis from all cows on 30, 90 and 150 days in milk (DIM). Ruminal pH was measured on-site immediately after collection, whereas ruminal fatty acids concentrations was determined with gas chromatograph ...
Subacute ruminal acidosis (SARA) is one of the most important metabolic diseases of dairy cows. SARA occurs when rumen pH is below the threshold of 5.5 (until 5.0) and has been associated with reduced milk yield and fat content. The majority of the up to date research regarding SARA derives from controlled experimental conditions and not from field studies. The main goal of the present study was to assess possible associations between SARA and ruminal pH with rumen fatty acids (FA) concentrations, milk yield and milk composition, in different stages of lactation. A complementary goal was to investigate their association with complete blood count and blood fibrinogen concentration. A total of 83 Holstein cows from a commercial farm were used. Rumen fluid samples were collected via rumenocentesis from all cows on 30, 90 and 150 days in milk (DIM). Ruminal pH was measured on-site immediately after collection, whereas ruminal fatty acids concentrations was determined with gas chromatography. Moreover, at the same days 1) blood samples were collected for complete blood count and fibrinogen concentration measurement and 2) body condition score of the cows was estimated. Daily milk yield was measured electronically and, at the days of rumenocentesis, milk 111 samples were collected from cows to assess its chemical composition: fat (%), protein (%), lactose (%) and total solids (%). Data were analyzed using a series of mixed linear models. In total, 131 SARA cases were recorded (40 cows on 30th, 42 on 90th and 49 on 150th DIM). SARA was associated with milk fat content reduction by 0.22% (P<0.05) and with increased ruminal FA 2:0, 3:0, 4:0, 5:0, 16:0, c9-18:1 and 18:2 concentrations (P<0.05). A one-unit increase of ruminal pH was associated with 0.28% increase of milk fat (P<0.05) and with reduction of FA 2:0, 3:0, 4:0, iso5:0, 5:0, 6:0, 18:2 concentrations. Daily milk yield was not associated with SARA or ruminal pH. SARA did not affect complete blood count or fibrinogen concentration. When ruminal pH was studied as a continuous variable, it was revealed that a one-unit increase of pH caused a 0.31 increase of mean corpuscular hemoglobin. SARA and reduction of ruminal pH were associated with decreased milk fat content of Holstein cows, in different stages of lactation, and with increase of certain short and long chain ruminal fatty acids concentrations. SARA did not affect complete blood count or fibrinogen concentration. The study revealed that SARA is common in all stages of lactation. In addition, the results demonstrated the significant effect of SARA and ruminal pH value on the milk fat content and the concentration of certain ruminal fatty acids, in different stages of lactation.
περισσότερα