Επίδραση των οξυγαλακτικών βακτηρίων και των συνθηκών παραγωγής και συντήρησης ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στα κατάλοιπα της φαινβενδαζόλης και των μεταβολιτών της

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η διαμόρφωση μιας νέας αξιόπιστης μεθόδου προσδιορισμού χαμηλών συγκεντρώσεων της φαινβενδαζόλης (FBZ) και των τριών κύριων μεταβολιτών της (OFZ, FBZ-OH, FBZ-SO2) σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε θρεπτικά υποστρώματα ανάπτυξης των οξυγαλακτικών βακτηρίων. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε και επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με την Απόφαση 2002/657 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μία απλή, γρήγορη και ευαίσθητη μέθοδος προσδιορισμού των καταλοίπων της FBZ και των μεταβολιτών της σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα καθιστώντας δυνατή την κατεργασία και υγροχρωματογραφική ανάλυση 15 δειγμάτων σε συνολικό χρόνο περίπου 8 ωρών. Η επεξεργασία του δείγματος περιελάμβανε την εκχύλιση με μίγμα ακετονιτριλίου-1 Μ φωσφορικού οξέος, την απολίπανση με κατανομή σε εξάνιο και την περαιτέρω εκχύλιση των ουσιών με οξικό αιθυλεστέρα. Ο χρωματογραφικός διαχωρισμός της FBZ και των μεταβολιτών της διενεργήθηκε ισοκρατικά, με κινούμενη φάση που περιείχε όξινο θειϊκό τετραβουτυλαμμώ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The purpose of this thesis was the development of a simple, rapid, sensitive liquid chromatographic method for the determination of fenbendazole (FBZ) and its three major metabolites (OFZ, FBZ-OH, FBZ-SO2) in fermented dairy products, validated according to the Decision 2002/657 of the Commission of the European Communities guidelines. A mixture of acetonitrile-0.1 M phosphoric acid was used for the sample extraction, defatting of extracts with hexane and further partitioning with ethyl acetate. Separation of FBZ and its metabolites was carried out isocratically with a mobile phase containing sodium 1-octanosulphonate and tetrabutylammonium hydrogen sulphate and stationary phase. Detection was performed at 290 nm using a photodiode-array detector. The method has been successfully applied to quantitate FBZ residues and its metabolites in yoghurt and Feta cheese samples from spiked and incurred ovine milk. Overall recoveries ranged from 79.9 to 88.8%, overall relative standard deviation ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/45386
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45386
ND
45386
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of lactic acid bacteria and the production and storage conditions of fermented dairy products on fenbendazole residues and its metabolites
Συγγραφέας
Βουσδούκα, Βενετία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. Εργαστήριο Ασφάλειας και Ποιότητας του Γάλακτος και των Προϊόντων του
Εξεταστική επιτροπή
Φλετούρης Δημήτριος
Παπαπαναγιώτου Ηλίας
Αγγελίδης Απόστολος
Μπατζίας Γεώργιος
Σεργκελίδης Δανιήλ
Ράικος Νικόλαος
Πεξαρά Ανδρεάνα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Κατάλοιπα φαινβενδαζόλης και μεταβολιτών της; Τυρί φέτα; Γιαούρτη; Υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xviii, 168 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)