Περίληψη
Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι έντονο και συνεχώς αυξάνεται. Έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα των χυμών φρούτων οι οποίοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά, μετρήσαμε την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 41 "έτοιμων" χυμών φρούτων και 8 φρέσκων χυμών φρούτων (από άμεση εκχύμωση), χρησιμοποιώντας το ασκορβικό οξύ (Vitamin C) και το 6-υδροξυ-2,5,7,8-τετραμεθυλο-2-καρβοξυλικό οξύ (Trolox) ως πρότυπα για τις μεθόδους DPPH• και ABTS•+, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετρήθηκαν το σύνολο των ολικών φαινολών και των ολικών φλαβονοειδών, όπως επίσης έγινε μέτρηση του χρώματος χρησιμοποιώντας το χρωμόμετρο CIELAB, καταγράφοντας τις χρωματικές παραμέτρους L*, a*, b* και υπολογίζοντας το Hue Angle και το Chroma. Η προμήθεια κάθε δείγματος φρούτου (πορτοκάλι, κόκκινο μήλο, ανανάς, κόκκινο και κίτρινο γκρέιπφρουτ, ρόδι, ...
Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων έχουν μελετηθεί εκτενώς. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι έντονο και συνεχώς αυξάνεται. Έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα των χυμών φρούτων οι οποίοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά, μετρήσαμε την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 41 "έτοιμων" χυμών φρούτων και 8 φρέσκων χυμών φρούτων (από άμεση εκχύμωση), χρησιμοποιώντας το ασκορβικό οξύ (Vitamin C) και το 6-υδροξυ-2,5,7,8-τετραμεθυλο-2-καρβοξυλικό οξύ (Trolox) ως πρότυπα για τις μεθόδους DPPH• και ABTS•+, αντίστοιχα. Επιπλέον, μετρήθηκαν το σύνολο των ολικών φαινολών και των ολικών φλαβονοειδών, όπως επίσης έγινε μέτρηση του χρώματος χρησιμοποιώντας το χρωμόμετρο CIELAB, καταγράφοντας τις χρωματικές παραμέτρους L*, a*, b* και υπολογίζοντας το Hue Angle και το Chroma. Η προμήθεια κάθε δείγματος φρούτου (πορτοκάλι, κόκκινο μήλο, ανανάς, κόκκινο και κίτρινο γκρέιπφρουτ, ρόδι, ροδάκινο και λεμόνι), έγινε από Ελληνικά σούπερ μάρκετ, και όλα τα δείγματα αναλύθηκαν τουλάχιστον εις διπλούν. Επιπροσθέτως, οι χυμοί φρούτων διακρίθηκαν σε επώνυμους χυμούς και σε χυμούς ιδιωτικής ετικέτας. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο DPPH, με τους φρεσκοστυμμένους χυμούς να εμφανίζουν υψηλότερη μέση τιμή (7.87 ± 2.77)mΜ/l VCEAC (Vitamin C Equivalents Antioxidant Capacity) σε σύγκριση με τους "έτοιμους" χυμούς (3.74 ± 0.54)mM/l VCEAC, του εμπορίου (p=0.019). Οι χυμοί ιδιωτικής ετικέτας περιείχαν λιγότερες ολικές φαινόλες (527.3 ± 48.0)mg/L GAEs σε σχέση με τους επώνυμους χυμούς (824.7 ± 120.8)mg/L GAEs. Επιπλέον, τα φρούτα με ένα ισχυρό κόκκινο χρώμα, όπως είναι το ρόδι, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, το οποίο συσχετίζεται θετικά με την χρωματική παράμετρο a* (p=0.018, r=0.336). Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ολικών φαινολών (777.0 ± 177.4)mg/L GAEs, σε σχέση με τα φρουτοποτά (81.9 ± 10.5)mg/L GAEs, p=0.007. Οι "έτοιμοι" χυμοί οι οποίοι διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου εμφάνισαν περίπου δυο φορές χαμηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (6.14 ± 0.68)mM/l TEAC, από εκείνη των χυμών βραχείας διάρκειας (13.32 ± 1.43)mM/l TEAC, διατηρούμενοι στο ψυγείο. Τόσο ο φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι, όσο και οι "έτοιμοι" χυμοί από ρόδι περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φρούτο. Φαίνεται ότι η κατανάλωση "έτοιμων" χυμών φρούτων στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, ιδίως τα κόκκινα φρούτα, όπως το ρόδι και ο χυμός του, τα οποία περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φρούτο που μελετήθηκε. Επιπλέον, διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας διαφορετικών εμπορικών προϊόντων, οδηγούν σε διαφορετικές αντιοξειδωτικές ικανότητες.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The beneficial health effects of fruits and fruit juices have been extensively studied; however, scientific interest in this area is avid and constantly growing. In order to obtain update information on the antioxidant function of commonly consumed fruit juices, we measured the total antioxidant capacity of 41 ready to drink (RTD) fruit juices and 8 fresh squeezed fruits, using ascorbic acid and 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid (Trolox) as standards for the DPPH• and ABTS•+ assay, respectively. Additionally, total phenolics and flavonoids were measured and colour was recorded using the CIELAB uniform colour space, and L*a*b* values, hue angle and chroma. Each sample of fruit (orange, red apple, pineapple, red and yellow grapefruit, pomegranate, peach and lemon), purchased from Greek supermarkets, was analysed in duplicate. Moreover, the fruit juices were distinguished in name brand (NB) juices and private label (PL) juices. Our results indicate a strong antioxidan ...
The beneficial health effects of fruits and fruit juices have been extensively studied; however, scientific interest in this area is avid and constantly growing. In order to obtain update information on the antioxidant function of commonly consumed fruit juices, we measured the total antioxidant capacity of 41 ready to drink (RTD) fruit juices and 8 fresh squeezed fruits, using ascorbic acid and 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid (Trolox) as standards for the DPPH• and ABTS•+ assay, respectively. Additionally, total phenolics and flavonoids were measured and colour was recorded using the CIELAB uniform colour space, and L*a*b* values, hue angle and chroma. Each sample of fruit (orange, red apple, pineapple, red and yellow grapefruit, pomegranate, peach and lemon), purchased from Greek supermarkets, was analysed in duplicate. Moreover, the fruit juices were distinguished in name brand (NB) juices and private label (PL) juices. Our results indicate a strong antioxidant capacity, using the DPPH method, the fresh squeezed juices showing a higher DPPH mean value (7.87±2.77)mΜ/l VCEAC in comparison with the RTD juices (3.74±0.54) mΜ/l VCEAC, p=0.019. PL juices had less content of phenols (527.3±48.0)mg/L GAEs than NB juices (824.7±120.8)mg/L GAEs. In addition, fruits with a strong red colour, such as pomegranate, have a higher phenolic content, positively correlated with coordinate a*, p=0,018, r=0,336. Also, fresh juices have higher phenolic concentration (777.0±177.4)mg/l GAEs, than fruit-drinks (FD) (81.9±10.5)mg/l GAEs, p=0.007. The RTD juices maintained in room temperature exhibited an approximately 2-fold lower antioxidant capacity (6.14±0.68)mΜ/l TEAC, than that of juices with a short-shelf life (13.32±1.43)mΜ/l TEAC, maintained under refrigeration. Both fresh squeezed pomegranate juice and RTD pomegranate juice contained more antioxidants than any other fruit. It appears that the consumption of RTD juices in an everyday diet could provide antioxidants which have beneficial effects on health, especially red fruits, as pomegranate and pomegranate juice contain more antioxidants than any other fruit tested. Furthermore, different manufacturing production processes and commercial type of products results in different antioxidant capacities.
περισσότερα