Παραλαβή φυσικών γαλακτωμάτων  από φύτρο αραβοσίτου: μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων και αξιοποίησή τους σε συστήματα τροφίμων

Περίληψη

Γενικά συμπεράσματα Tα ελαιοσώματα του φύτρου του αραβοσίτου είναι δυνατό να εκχυλιστούν από το υπόστρωμα με τη βοήθεια νερού. Η απόδοση της εκχύλισης των ελαιοσωμάτων επηρεάζεται από το βαθμό κατάτμησης του φύτρου, την τιμή του pH του διαλύτη και τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων εκχυλίσεων που εφαρμόζονται. Ειδικά, όταν πραγματοποιήθηκαν τρείς διαδοχικές εκχυλίσεις, σε τιμή pH 9, και το μέγεθος κόκκων του αλεύρου του φύτρου ήταν μικρότερο από 0,8 mm, η συνολική απόδοση της εκχύλισης των ελαιοσωμάτων, όπως αυτή εκφράζεται έμμεσα με βάση την περιεκτικότητα του υπολείμματος της εκχύλισης σε λίπος, βρέθηκε ότι προσέγγιζε το 95 %. Στο αρχικό αραιό υδατικό εκχύλισμα των ελαιοσωμάτων, με περιεκτικότητα σε λίπος περίπου 1% w/w και μέγεθος ελαιοσωμάτων 0,3 μm, συνυπάρχουν με τη μορφή διαλύματος, εκτός των ενδογενών πρωτεϊνών της επιφάνειας των ελαιοσωμάτων, δηλαδή τις ελαιοσίνες (15-17 kDa), τις καλαιοσίνες (24-26 kDa) και τις στερελαιοσίνης (45-56 kDa), και εξωγενείς πρωτεΐνες του φύτρου ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aqueous extraction of oil bodies from maize germ was optimized, by manipulating parameters, such as the state of germ comminution, the pH value of the extraction medium, and the number of the successive extraction steps applied. After optimization of the conditions of aqueous oil body extraction, a yield as high as 95% may be reached. From the oil body dispersion, resulting from aqueous extraction of maize germ, two types of oil body cream, differing in protein content and composition, were prepared, by employing two different procedures of recovery. The first cream (cream IP) was obtained by applying isoelectric precipitation to the oil bodies aqueous extract prior to centrifugation, while the preparation of the second cream (cream S) was effected by incorporating sucrose in the extract, followed by centrifugation. The cream IP was rich in extraneous germ proteins and constituted of oil bodies with a significantly lower size compared to those of the cream S, which was also pr ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26224
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26224
ND
26224
Εναλλακτικός τίτλος
Preparation of natural emulsions from rich in oil raw materials: study of physicochemical properties of their exploitation in food systems
Συγγραφέας
Νικηφορίδης, Κωνσταντίνος (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κιοσέογλου Βασίλειος
Τσιμίδου Μαρία
Μπλέκας Γεώργιος
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Μαντζουρίδου Φανή
Νενάδης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιοσώματα; Φυσικά γαλακτώματα; Φύτρο αραβοσίτου; Εμβάμματα σαλάτας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)