Ανάπτυξη δεικτών αξιολόγησης και ελέγχου της διεργασίας υπερυψηλής υδροστατικής πίεσης στα τρόφιμα

Περίληψη

Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτελεί η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των θερμικών διεργασιών και των διεργασιών Υπερυψηλής Υδροστατικής Πίεσης (ΥΥΠ) τροφίμων. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση ενζύμων για την ανάπτυξη χρονοθερμοκρασιακών ολοκληρωτών (Time Temperature Integrator-TTI) και ολοκληρωτών πίεσης-θερμοκρασίας-χρόνου (Pressure Temperature Time Integrator-PTTI). Τα ένζυμα τα οποία μελετήθηκαν για τη χρήση τους ως ΤΤΙs ήταν οι β-ξυλανάσες. Για την ανάπτυξη ενζυμικών PTTI μελετήθηκαν οι β-ξυλανάσες, η τυροσινάση και η λιπάση. Για την ανάπτυξη ενζυμικών ολοκληρωτών PTTI μελετήθηκαν τρεις διαφορετικές κατηγορίες ενζύμων, οι Thermomyces lanuginosus β-ξυλανάσες, η τυροσινάση μανιταριού (Agaricus bisporus) και η Rhizopus oryzae λιπάση. Πραγματοποιήθηκε κινητική μελέτη της επίδρασης της ΥΥΠ σε συνδυασμό με θέρμανση στην ενεργότητα των υπό μελέτη ενζύμων. Τα πειράματα διεξάχθηκαν σε μονάδα ΥΥΠ εργαστηριακής κλίμακας σε εύρος πιέσεων απ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of the thesis was to develop effective tools in order to use them in the evaluation and optimization of thermal processes and high hydrostatic pressure processes of foods. The work was focused in using candidate enzymes for the development of Time Temperature Integrators (TTIs) and Pressure-Temperature-Time Integrators. The use of β-xylanases was investigated for the development of TTIs for sterilization thermal processes. The use of β-xylanases, tyrosinase and lipase was investigated for the development of enzymatic PTTIs. The use of β-xylanases (Thermomyces lanuginosus), tyrosinase (Agaricus bisporus) and lipase (Rhizopus oryzae) was investigated for the development of enzymatic PTTIs. The combined effect of High Hydrostatic Pressure (HHP) and temperature was studied for the selected enzymes. HHP processing was combined with temperature of 50-70 °C, 25-55 °C and 40-60 °C for β-xylanases, tyrosinase and lipase, respectively. HHP processing had a drastic effect on enzyme ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/22310
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/22310
ND
22310
Εναλλακτικός τίτλος
Development of process indicators for the evaluation and control of high hydrostatic pressure processing of foods
Συγγραφέας
Γώγου, Ελένη (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ταούκης Πέτρος
Ωραιοπούλου Βασιλική
Χριστακόπουλος Παύλος
Τζιά Κωνσταντίνα
Καραθάνος Βάϊος
Μαλλίδης Κωνσταντίνος
Στοφόρος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Τρόφιμα, Επεξεργασία; Υπερυψηλή υδροστατική πίεση; Δείκτες επεξεργασίας; Ξυλανάση; Τυροσινάση; Κινητική μελέτη ενζύμων; Ενεργότητα νερού; Θερμοανθεκτικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
199 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)