Μελέτη λιπιδίων τροφίμου της μεσογειακής δίαιτας (Engraulis encrasicolus, κοινώς γαύρος) σε νωπή και επεξεργασμένη κατάσταση

Περίληψη

Η μεσογειακή διατροφή επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτήν προτείνεται η υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών και ελαιόλαδου και η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αντί του κρέατος προτιμάται η κατανάλωση ψαριών. Τα ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, με πιο σημαντικά από αυτά το εικοσιπεντενοϊκό οξύ (EPA, C20:5 cis-5, 8, 11, 14, 17) και το εικοσιδυοεξενοϊκό οξύ (DHA, C22:6 cis-4, 7, 10, 13, 16, 19), τα οποία παρουσιάζουν αναρίθμητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Από την άλλη η χοληστερόλη αποτελεί έναν από τους παράγοντες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, γι’ αυτό ο ποσοτικός προσδιορισμός της στα τρόφιμα είναι σημαντικός για λόγους υγείας και επισήμανσής τους. Ο γαύρος είναι ένα νόστιμο ψάρι, άφθονο σχεδόν όλο τον χρόνο και η χαμηλή τιμή του δεν είναι απαγορευτική για την συχνή κατανάλωσή του. Αρχικά προσδιορίστηκε το μήκος και το βάρος κάθε ψαριού, καθαρίστηκαν και χωρίστηκαν σε τέσσερα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The Mediterranean diet has a positive effect on human health, according to which high consumption of vegetables, fruits, legumes, cereals and olive oil and low consumption of meat and diary products are recommended. Fish consumption is encouraged instead of meat. Fish are excellent sources of the n-3 polyunsaturated fatty acids, with eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5 cis-5, 8, 11, 14, 17) and docosahexaenoic acid (DHA, C22:6 cis-4, 7, 10, 13, 16, 19) being the most important, which have numerous benefits to human health. On the other hand cholesterol is considered to be detrimental to heart disease; therefore its quantitative determination in foods has become increasingly important not only for health considerations but also for requirement to comply with food labeling regulations. Anchovy is a tasteful fish that is abundant almost throughout the year. Its low price allows a lot of people to consume it regularly. The length and weight of anchovies were measured; fish were filleted a ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/20826
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/20826
ND
20826
Εναλλακτικός τίτλος
Study of lipids of raw and precessed anchovy (Engraulis encrasicolus), a food of the mediterranean diet
Συγγραφέας
Λάσκαρη, Αικατερίνη
Ημερομηνία
2006
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δημόπουλος Κωνσταντίνος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Νικολέλης Δημήτριος
Μαύρη Μαίρη
Μελισσάρη Ευθυμία
Μηνιάδου Σοφία
Ζαμπετάκης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Λιπίδια; Λιπαρά οξέα; Χοληστερόλη; Γαύροι; Μεσογειακή δίαιτα; Αέρια χρωματογραφία; Ψάρια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
136 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)